Förskola

Förskolan i Sverigefinska skolan

…är en enskild del av Sverigefinska skolan i Stockholm, som är en enskild driven F-9 skola belägen vid Fridhemsplan i Stockholm. Förskolan öppnade sin första avdelning 2007. Förskolan har 69 inskrivna barn delade på fyra avdelningar. Förskolan ligger i det nedersta planet i skolan med egna ingångar från skolgården. Vi har två inhägnade gårdar; en liten gård på framsidan samt en större gård bakom skolan. Vi har även tillgång till skolans gymnastiksal.

Biträdande rektor förskola Tiina Kytölä:

Kommentarer från föräldrar

Ambition

Vår ambition är att erbjuda varje barn en utbildning som är rolig, trygg och lärorik. Barnen ska kunna komma till förskolan varje dag med en känsla att ”jag duger som jag är, jag kan, jag vill, jag syns och jag blir lyssnad på”. Vi ser lärandet utifrån ett livslångt perspektiv, där alla barn får möjligheten att utvecklas och lära sig utifrån sina egna erfarenheter och intressen.

Förskolans verksamhet styrs av skollagen och förskolans läroplan. Där beskrivs förskolans värdegrund, mål och uppdrag. Barnen i förskolan ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt och verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets allsidiga utveckling och lärande.

Enligt läroplanen ska förskolans kvalitet kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Syftet med den här utvärderingen är att få kunskap om hur förskolans kvalitet, innehåll och verksamhetens genomförande kan utvecklas så att varje barn ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande.

Språk

I vår förskola har barnen möjlighet att växa upp och utvecklas i en tvåspråkig miljö. För att lära barnen språk och kultur använder vi ett uppmuntrande och öppet förhållningssätt. Vi stödjer barnens språkinlärning (finska och svenska) och uppmärksammar även barnens andra hemspråk. Barnens språkutveckling kartläggs och dokumenteras kontinuerligt med olika metoder.

De första åren är speciellt gynnsamma för språkutvecklingen, och därför har vi i vår förskola valt att ge finska språket en framskjuten ställning. Det innebär att i förskolan prioriteras finskan, det vill säga att finskan används som det aktiva språket i verksamheten, och svenskan fungerar som ett stödspråk. Självklart får barnen i vår förskola lära sig nya ord på båda språken för att stödja den tvåspråkiga utvecklingen.

Förskolan består av fyra avdelningar:

Troll
1-3 år, 14 barn, 3 pedagoger

1-3 år, 14 barn, 3 pedagoger

3-5 år, 20-21 barn, 3 pedagoger

3-5 år, 20-21 barn, 3 pedagoger

Öppet hus

Varje månadens första fredag kl. 8.30-9.00 kommer vi att ha öppet hus i förskolan. Då kommer en pedagog att ta emot er vårdnadshavare som vill höra om förskolans verksamhet och se runt i lokalerna.

Anmäl ert intresse till tiina.kytola@sverigefinskaskolan.eu

Ytterligare information

Förskolans öppettider

Förskolans ramtid är 6.30-18.30. Just nu har vi öppet 6.45-17.30 utifrån vårdnadshavarnas behov. Förskolan är öppen alla helgfria vardagar förutom julafton, nyårsafton och midsommarafton inom ramtiden.

Ändrade öppettider och sommarstängd förskola:

  • APT-möten; en gång i månaden stänger förskolan kl. 15.30 för APT-möte.
  • Dagen före helgdagar (sk. röda dagar) stänger förskolan kl. 16.00
  • Förskolan är stängd på sk. klämdagar (dagar mellan röda dagar, alt. dagen mellan en röd dag och lördag alt. dagen mellan söndag och en röd dag.)
  • Planeringsdagar (5 dagar/läsår)
  • Förskolan har sommarstängt fyra veckor under sommaren

Inskolning

När vårdnadshavarna har tackat ja till en plats på vår förskola kommer de att bli kontaktade av en ansvarig pedagog som går igenom inskolningsrutinerna och datumen.

I vår förskola använder vi en föräldraaktiv inskolningsmodell, vilket innebär att vårdnadshavare eller annan närstående vuxen är aktivt delaktig med barnet på förskolan på heltid under tre dagar (ca 9.00-15.00). Därtill finns en pedagog hela tiden i närheten och tar kontakt med barnet när ett naturligt tillfälle ges.

Prion

Förskolan använder lärplattformen Prion. Via Prion delar förskolan bilder, texter och
videos för att dokumentera barnens utveckling och lärande. Prion gör det möjligt för er som vårdnadshavare att vara delaktig i ert barns aktiviteter och lärandeprocess. Via Prion får ni också ta del av avdelningens gemensamma dokumentation och generell information från avdelningen och förskolan.

Ni vårdnadshavare använder Prion för att lägga in ditt barns schema, anmäla frånvaron vid ledighet eller sjukdom, lägga in avvikelser från schemat samt kommunicera med pedagogerna kring hämtning och lämning.

Måltider

I vår förskola serveras det frukost, lunch och mellanmål. Lunchen levereras till skolan från en extern matleverantör, Eatery. De små barnen äter på respektive avdelning. De stora barnen äter i skolans matsal. Vid behov av specialkost ska vårdnadshavarna fylla i en blankett som ska lämnas in till köket vid varje läsårsstart. Specialkost ska alltid vara grundat med läkarintyg.

Språkpolicy

Ta del av förskolans språkpolicy via länken nedan.

Plan mot kränkande behandling

Läs förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling på länken nedan.

Klagomål, åsikter och synpunkter

Vår ambition är att erbjuda bästa möjliga verksamhet samt följa barns och vårdnadshavares önskemål och intressen inom ramen för vad som ryms i vårt uppdrag som förskola. Vi tar gärna emot ris och ros från er vårdnadshavare. Era synpunkter och åsikter är viktiga för oss för att kunna utveckla och förbättra vår verksamhet. Prata alltid med pedagogerna först. Då har också båda parterna lättare att förstå vad saken gäller. I andra hand kan man kontakta bitr. rektor Tiina Kytölä. Mer information om skolans klagomålshantering hittar ni under rubriket “Om skolan“ – “Klagomålshantering”.

Att söka till förskolan

Ni ansöker till förskolan via Stockholms stads e-tjänst Förskola och fritidshem. Ni hittar förskolan med namn Förskolan Sverigefinska skolan i Stockholm. Fristående verksamheter är markerade med ett F i tjänsten Förskola och fritidshem och har egen köhantering. Ködatumet räknas från det datum ni ansökte om plats. Ert barns sexmånadersdag är det tidigaste ködatumet som går att få, även om du kan ansöka tidigare.

Förskolans urvalsgrunder

Följande urvalsgrunder tillämpas:

  1. Barn med syskon i samma hushåll som redan är placerade på förskolan.
  2. Barn med längst kötid till förskolan. Om flera barn har samma kötid, ligger barnets födelsedatum till grund för placering, dvs äldre barn går före yngre.

Fakturering av förskoleavgifter

Barn folkbokförda i Stockholm
Skolan fakturerar förskoleavgift för barn folkbokförda i Stockholm. Ändring av inkomstuppgifter görs via Stockholms stads e-tjänst Förskola och fritidshem.

Barn folkbokförda i en annan kommun
Om barnet är folkbokförd i en annan kommun än Stockholm, faktureras förskoleavgiften av egen kommun. Uppdatering av inkomst görs via hemkommunens e-tjänst.

Vid frågor angående förskolefakturering samt ändrade inkomstuppgifter skicka mejl till faktura@sverigefinskaskolan.eu 

Ändra vistelsetid

Barn folkbokförda i Stockholm
Ändrade vistelsetider anmäls via kommunens e-tjänst samt med blankett till förskolan. Som vårdnadshavare ansöker du om ändrad vistelsetid via Stockholms stads E-tjänster för förskola – Stockholms stad. Om du vill ändra heltid till deltid eller omvänt ansöker du detta enkelt i samma tjänst.

Hör av dig till Stockholms stads Kontaktcenter om du har frågor eller behöver vägledning på telefon: 08-508 11 550 eller forskola@stockholm.se

Barn folkbokförda i en annan kommun
Om ert barn är folkbokförd i en annan kommun än Stockholm ska ändring av vistelsetid meddelas via egen kommuns e-tjänst och med blankett från skolan.

Vid byte av kommun

Om ert barn byter kommun dvs blir folkbokförd i en ny kommun är det viktigt att detta meddelas till förskolan snarast.

Ett nytt förskoleavtal skrivs med den nya kommunen med en blankett som du kan få från skolans expedition, info@sverigefinskaskolan.eu.

Placeringen anmäls även till den nya kommunen via kommunens e-tjänst , där även modersmål finska ska meddelas av vårdnadshavaren.

De nya rutinerna gällande fakturering etc börjar gälla fr.o.m. flyttningsdatum.

Uppsägning av plats

Om du vill säga upp ditt barns placering gäller en månads uppsägningstid.
Placering sägs upp till skolan med en uppsägningsblankett som du kan få från skolans expedition, info@sverigefinskaskolan.eu.  

Placering sägs upp även till egen kommun via hemkommunens e-tjänst.